آیا می دانید مزایای سیستم آبیاری زیر سطحی چیست ؟؟؟ آیا کاربرد آبیاری زیر سطحی را می دانید !!!! با ما باشید تا از ۱۴ مزیت این آبیاری مطلع شوید
سیستم آبیاری زیر سطحی بر پایه استفاده از نوارهای رطوبتی مداوم استوار است که تعیین کننده یک آبیاری مناسب و یکنواخت می باشد. بعضی آزمایشات که بر روی آبیاری سطحی آبیاری نیمه زیر سطحی ( شبیه زیر سطحی ) (۱۵ سانتیمتر) و زیر سطحی (۳۰ سانتیمتر) انجام شده است ، ثابت کرده که مقدار رطوبت خاک تقریبا ۳۰ درصد در آبیاری زیر سطحی بیشتر از آبیاری قطره ای سطحی است .
در شرایط مشابه رطوبت اشباع خاک در سه روش آبیاری قطره ای سطحی ، نیمه زیر سطحی و زیر سطحی اندازه گیری شد و معلوم شد که آبیاری سطحی دارای سطح بیشتری نسبت به نیمه زیر سطحی و نیمه زیر سطحی دارای سطح بیشتری نسبت به آبیاری زیر سطحی می باشد.
نتیجه این فرضیه خیلی مهم است که ثابت می کند که چطور در آبیاری زیر سطحی گیاه دارای هوا و آب بیشتری است و نتیجتا رشد بهتری دارد.
در درختان زیتون عمق متداولی که لوله باید قرار بگیرد بین ۳۰ تا۵۰ سانتیمتر است و اصولا باید در منطقه ای که دارای درصد بیشتری ریشه فعال است قرار بگیرد.
مکان مناسب جائی است که تاج درخت در منطقه انتهایی قسمت مرطوب قرار بگیرد. در هر حال فاصله قطره چکان ها از تنه درخت بیش از ۲۵ سانتی متر نیست.
هدف :
اجرای طرح الگوئی سیستم آبیاری زیر سطحی Vip در باغات زیتون با هدف صرفه جوئی بیشتر در مصرف آب و به منظور انجام آزمایشات میدانی و عینی با توجه به شرایط معمولی باغات و مقایسه عملکرد سیستم و دست یابی به نتایج عملی و اجرائی و در صورت موفقیت توسعه و توجیه اجرای سیستم در سایر باغات مشابه .
بخاطر اینکه قطره چکان ها در عمق زیاد قرار دارند پیاز رطوبتی گیاه به شکل کروی فرم گرفته و درست برعکس روش سنتی که آبیاری آن در سطح است و شکل به حالت نیمه دایره است و این به معنای آنست که گیاه ۳۰ تا۴۰ درصد بیشتر به آب دسترسی دارد.
۲-رواناب
بخاطر اینکه این روش جریان آب کمتری دارد که حدود ۴ لیتر در ساعت است ، و در عمق بیشتری از زمین قرار گرفته است دارای رواناب کمتری می باشد.
۳-توزیع بهتر آب
بخاطر نقاط توزیع آب بیشتری که در این سیستم آبیاری نسبت به سیستم سنتی وجود دارد و همچنین محل مناسب قطره چکان ها برای جذب آب و مواد مغذی توسط ریشه.
۴-یکنواختی بیشتر
برای استفاده از قطره چکان های جبران کننده این سیستم به یکنواختی ۱۰۰ درصد رسیده است این یکنواخت به معنی رسد و نمو مناسب گیاه است .
۵-امکان استفاده از آب و فاضلاب
از مشخصات این قطره چکان ها توانایی استفاده از آب های گوناگون است که برای استفاده آشامیدنی مناسب نیست و این مشخصه در جاهایی است که تصویه کننده ها نصب شده است . بخاطر اینکه این سیستم آبیاری در زیر خاک قرار گرفته است ، مشکلاتی را که در سیستم آبیاری Micro Sprinkler بخاطر باد وجود دارد نداریم
۶-تبخیر آب کمتر
می توان به جرات گفت که تبخیر در این سیستم وجود ندارد ، بجز در شرایط ساعات پر مصرفی که علائمی از آب در سطح زمین مشاهده می شود.
۷-جذب آب بیشتر
بخاطر تبخیر کم در این سیستم ، باعث می شود که گیاه دارای آب در دسترس بیشتری باشد، بنابراین جذب بیشتری می شود و این فاکتور مهمی است برای گیاهانی که تولیدشان بستگی به تعداد یا اندازه برگ هایشان دارد.
۸-محل کود
آبیاری زیر سطحی برای درختان زیتون در زمانی که آن ها می خواهند تغذیه شوند خیلی جالب است ، ازت بدلیل حل شدن زیاد آن در آب به سرعت شسته شده و به اعماق پائین انتقال می یابد ، در سیستم آبیاری زیر سطحی چنین مشکلی وجود ندارد ، فسفر عنصری است که دارای قدرت انتقال کم تری در خاک می باشد بنابراین کاربرد آن در منطقه جذب ریشه مناسب تر است.
۹-آهکی شدن کمتر
چون قطره چکان با هوا در ارتباط نیست ، مشکل آهکی شدن قطره چکان به طور قابل توجهی کاهش می یابد ، به هر حال این مشکل می تواند به کمک اسید نیتریک و اسید فسفریک حل شود که این عمل خود یک نوع کمک به کود دهی نیز خواهد بود.
۱۰-بیماری های کمتر
چون هیچ آبی در سطح زمین وجود ندارد، مشکلات قارچی ( بیماری های قارچی) به طور قابل توجهی کاهش می یابد و حتی در این روش علف های هرز نیز کاهش می یابند.
۱۱-امکان کارکردن روی زمین
محل لوله های حامل قطره چکان ها بیش از ۳۵ سانتیمتر زیر سطح زمین است و این امکان کارکردن با هر گونه چنگک و شن کش و غلطک را فراهم می سازد.
۱۲-کاهش هزینه کارگری
از آن جا که لوله های حامل قطره چکان توسط ماشین جاگذاری می شوند هزینه کارگر کاهش خواهد یافت.
۱۳-دوام بیشتر
لوله های آبیاری زیر سطحی در معرض تابش مستقیم آفتاب و اشعه ماوراء بنفش و خرده گی های شیمیایی قرار ندارد ، کاربرد لوله های زیر سطحی سیستم را در مقابل تشعشع آفتاب و تغییر حرارت محافظت می کند.
۱۴-حفاظت بیشتر
سرقت قطره چکان ها و آبپاش ها کوچک micro sprinkler در باغات امری عادی است سیستم آبیاری زیر سطحی از این امر مصون می باشد .
نگارش : سید وحید میر رکنی
پیشنهاد ما به شما:
دیدگاهتان را بنویسید